Training met het STAP-budget

STAP-budget

Vanaf 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden een budget van €1.000 per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet het STAP-budget. Vanaf 17 maart is er weer een nieuwe ronde. Schrijf je nu alvast in!

Het budget voor werkenden én werkzoekenden

STAP staat voor: Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen de mogelijkheid geven om zichzelf verder te ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het maakt niet uit of je werk zoekt of al aan het werk bent, jij kan je gaan ontwikkelen. Dit vinden wij ook belangrijk. Daarom hebben wij voorbeelden van STAP-pakketten samengesteld. Met deze pakketten kun jij je volledige €1.000 besteden.

STAP-pakketten

Met onze STAP-pakketten kun jij verschillende trainingen combineren om jouw volledige budget te besteden.

Voor het €1.000 STAP-budget kunnen maximaal drie trainingsdagen worden ingepland. Bij een aanmelding van minder dan vier deelnemers wordt er een alternatieve training aangeboden.

Wanneer kan ik het aanvragen?

Je kunt per kalenderjaar maximaal één STAP-budget aanvraag doen bij het UWV. Dit gaat om een subsidie van €1.000 die je kunt besteden aan trainingen.

Dit budget kan je op 5 momenten verdeeld over het kalenderjaar 2023 aanvragen. Maar let op! Jaarlijks is er voor de subsidieregeling STAP ruimte voor 300.000 toekenningen. Dat betekent: op = op. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende aanvraagtijdvakken.

STAP-aanvraag tijdvakken 2023

Het STAP-budget wordt alleen toegekend als de training minimaal 4 weken na het moment van aanvraag en binnen 6 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak begint.

Wanneer heb ik recht op het STAP-budget

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Het maakt niet uit of je op dit moment wel of niet werkt (of een uitkering ontvangt)
  • Je bent een burger van de EU of jouw partner is EU-burger
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs (bv. studiefinanciering)
  • De afgelopen twee jaar ben je tenminste zes maanden voor de volksverzekering verzekerd geweest
  • Dit kalenderjaar heb je nog geen STAP-budget gekregen en er is nog budget beschikbaar
  • Je kan voor de gekozen opleiding een STAP-budget krijgen volgens het scholingsregister van DUO

Stappenplan STAP-budget aanvragen

01

Vul het STAP-contactformulier in

Bekijk ons trainingsaanbod en meld je aan via ons STAP-contactformulier. Met de verschillende trainingen is maatwerk beschikbaar. Heb jij een keuze kunnen maken? Of heb je vragen? Vul het STAP-contactformulier in.
02

Wij nemen contact met je op

Na jouw aanmelding nemen wij contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. In dit gesprek wordt duidelijk welke trainingen jij precies gaat volgen met het STAP-budget.
03

Wij sturen je een STAP-aanmeldingsbewijs

Wij gaan voor je aan de slag en geven jou binnen één werkdag een STAP-aanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig voor het indienen van je aanvraag bij het UWV. Houd daarom je mailbox goed in de gate.
04

Jij vraagt STAP-budget aan bij het UWV

Met je ontvangen aanmeldbewijs van BIJDA moet je jouw STAP-budget aanvraag indienen bij het UWV. Je moet hiervoor inloggen met je DigiD. Als je jouw aanvraag hebt ingediend, doet het UWV binnen één werkdag uitspraak over de eventuele toekening.
05

Wij nemen contact met je op

Bij toekenning van het STAP-budget kun je starten met het volgen van de besproken trainingen. Wij laten je dan weten wanneer je precies kunt beginnen met de door jouw gekozen trainingen.
06

Je kunt van start

Het is tijd! Jij mag nu deelnemen aan jouw gekozen training(en).
07

Afronding

Na het afronden van de training dienen wij een bewijs van deelname in bij het UWV. Daarna beslist het UWV of jouw STAP-budget definitief wordt toegekend. Dit ligt eraan of je aan de studieverplichtingen hebt voldaan. Jij ontvangt een bericht van UWV over de toekenning.

Ja! Ik maak graag gebruik van €1.000 STAP-budget.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

trainers van BIJDA

Meer weten?

Onze certificaten