Het certificaat voor veilig werken langs de weg is een belangrijk document dat de veiligheid van werknemers die aan de wegen werken waarborgt. In deze blog bespreken we waarom dit certificaat zo belangrijk is en hoe het zowel de wegwerkers als het publiek ten goede komt.

Wat houdt het veilig werken langs de weg certificaat in?

Het veilig werken langs de weg certificaat, vaak afgekort als VWLW-certificaat, is een certificering die aantoont dat iemand bekwaam is in het veilig uitvoeren van werkzaamheden langs de weg. Dit omvat taken zoals verkeersregeling, wegwerkzaamheden, en het nemen van maatregelen om zowel de werknemers als weggebruikers te beschermen. Bekijk de training veilig werken langs de weg.

Waarom is het certificaat belangrijk?

Veiligheid voor wegwerkers: Werken langs de weg is risicovol. Het VWLW-certificaat voorziet wegwerkers van de benodigde kennis en vaardigheden om hun werk veilig uit te voeren.

Bescherming van het publiek: Het certificaat waarborgt dat werkers de juiste procedures volgen om de verkeersstroom veilig te houden. Hierdoor worden de risico’s voor automobilisten en voetgangers verminderd.

veilig werken langs de weg opfris

De training

Om veilig te werken langs de weg moeten wegwerkers en werkvoorbereiders de risico’s kunnen inschatten van voorbijrijdende voertuigen. Door het nemen van verkeerde beslissingen, niet opletten of het onvoldoende volgen van de procedures kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Door het behalen van het certificaat toon je aan dat je veilig langs de weg kunt werken.

Het doel

Bij de cursus “veilig werken langs de weg” leer je hoe je risico’s kunt herkennen en bewust kunt worden van de gevaren tijdens wegwerkzaamheden. Deze training is van toepassing op werkzaamheden op wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, met uitzondering van autosnelwegen.

Inhoud

  • Arbo-wetgeving
  • Signaalkleding (veiligheidskleding)
  • CROW algemene richtlijnen
  • Gedrag bij het werken langs de weg
  • Inventarisatie van de weg en werkzaamheden
  • Werken met het stappenplan, van tekening tot uitvoering (96b)
  • Praktische oefeningen verkeersbegeleidende maatregelen
  • Op- en afbouwen van afzetmaterialen

Wil jij meer weten over deze training? Bekijk veilig werken langs de weg basis, voor leidinggevenden of opfris.