VCA cursus en examen

Bij ons kan er een VCA training gevolgd worden. Hierbij staat het herkennen van risico’s met betrekking tot veiligheid, gezondheid en welzijn bij het werken centraal. Ook op een verantwoorde wijze met deze risico’s omgaan staat centraal bij de VCA cursus.

Het behalen van het VCA certificaat zorgt ervoor dat jouw medewerker(s) veilig en gezond het werk kunt uitvoeren in een risicovolle werkomgeving.

Verschillende soorten VCA certificaten

In Nederland kennen wij meerdere soorten VCA certificaten. Dit zijn namelijk: VCA basis, VCA vol en VIL-VCU. Deze VCA trainingen gaan we nu kort aan je beschrijven.

  1. VCA basis cursus: de cursus VCA basis die wij aanbieden is voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor milieu en anderen kunnen werken.
  2. VCA vol cursus: de cursus VCA vol die wij aanbieden is voor leidinggevenden of ZZP’ers die werken in een risicovolle werkomgeving. En die aan specifieke veiligheidseisen en voorschriften moeten voldoen. VOL staat dan ook voor: veiligheid voor operationeel leidinggevenden.
  3. VIL-VCU cursus: een VIL-VCU is voor intercedenten of leidinggevenden van uitzendbureaus.

Hoe lang is een VCA geldig?

Een VCA certificaat is geldig voor 10 jaar. Dus na het behalen van dit certificaat zit jij of jouw medewerker wel even gebakken.

5 VCA examen tips

Jij of jouw medewerker kan ervoor kiezen om een VCA examentraining te volgen. Maar ook wij zetten wat VCA examen tips voor jou op een rijtje.

  1. Goede voorbereiding loont. Bereid je goed voor op de theorie van het examen. De examens zijn niet altijd even makkelijk.
  2. Lees de vragen goed. Wees alert en lees de vragen rustig door. Zodat je geen dingen overslaat.
  3. Neem de tijd die je nodig hebt. Zoals net al gezegd kan je het best de vragen rustig doornemen. Je krijgt namelijk voor het VCA basis examen 60 minuten de tijd en voor het VCA vol examen 75 minuten.
  4. Gebruik de mogelijkheid om terug te gaan naar eerdere vragen. Je kunt vragen later nog aanpassen. Als je iets niet weet kun je het daarom gewoon overslaan.
  5. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Niet onbelangrijk, want zonder geldig legitimatiebewijs mag jij niet deelnemen aan het VCA examen.

Wil je meer weten over VCA? Neem dan een kijkje op www.vca.nl.