Publicatie: boomzorg.nl

Veilig trainen voor risicovol zaagwerk

Zagen onder spanning is verraderlijk en daarom extra gevaarlijk. Goede training is daarom belangrijk, maar ook tijdens de training zijn de risico’s groot. BIJDA heeft nu een instructiewagen ontwikkeld waarmee hout onder spanning gesimuleerd kan worden.

Commercieel manager Jan van Huet vertelt: ‘Met BIJDA hebben we iets nieuws en unieks bedacht, namelijk een instructiewagen waarmee situaties uit de praktijk van zagen onder spanning kunnen worden nagebootst. Dit is iets wat nog niet bestond in de markt en helemaal door onszelf is ontworpen. Hier zijn we stiekem wel een beetje trots op.’

Bij zagen kan een boom opscheuren, de zaag kan klemmen, takken kunnen wegzwiepen, met alle mogelijke gevolgen. Omgewaaide bomen staan vaak onder nog meer spanning vanwege het overhangen of omdat de boom bekneld zit met een gebogen stam. Zagen van stormhout is daarom een vak apart. Het herkennen van hout onder spanning en het toepassen van de juiste technieken helpt om de risico’s te verminderen. Dit kan nu met veel minder risico getraind worden dankzij de instructiewagen.

Met de instructiewagen leren cursisten de risico’s van zagen onder spanning herkennen en de te volgen stappen realistisch doorlopen

Instructiewagen

De aanhangwagen is voorzien van doordachte techniek die hout onder spanning simuleert in verschillende situaties. Omdat de wagen op elke locatie gebruikt kan worden, is het niet meer nodig moeite te steken in het zoeken naar oefenlocaties. Met de instructiewagen leren cursisten de risico’s van zagen onder spanning herkennen, de juiste procedure volgen en de stappen van het proces realistisch doorlopen, en dat allemaal met een veel lager risico op kleine en grote ongelukken. Cursisten kunnen hun kennis en vaardigheden direct toepassen en aanscherpen, wat gunstig is voor het leerproces.

Niveau

Deze nieuwe techniek stelt deelnemers aan kettingzaagcursussen in staat een hoog niveau te bereiken qua techniek en veiligheid bij het zagen onder spanning. De cursussen met instructiewagen zijn bedoeld voor wie al beschikt al over een certificaat ‘Veilig werken met de motorkettingzaag basis’ of NKC 1.

Meer informatie over de Instructiewagen ‘Zagen onder spanning’ en de daaraan gekoppelde cursussen is te vinden op de pagina: zagen onder spanning.

Ook de brandweer gebruikt de instructiewagen voor zagen onder spanning. In de video een impressie van de training. De brandweer krijgt vaak te maken met hout onder spanning, bijvoorbeeld bij stormschade.