Motorkettingzaag training zagen onder spanning

Instructiewagen: zagen onder spanning

Omdat de gevaren van hout onder spanning groot zijn, zijn wij blij aan te kunnen kondigen dat we een nieuwe techniek voor het simuleren van bomen onder spanning hebben. Lees hier meer over onze zaagcursus en deze nieuwe techniek.

Zagen onder spanning

Bomen, staand of liggend, staan altijd onder spanning. Bomen kunnen opscheuren, de zaag kan klemmen, takken kunnen wegzwiepen en daarbij de zager verwonden of zelfs doden. Omgewaaide bomen staan vaak onder enorme spanning in de stam vanwege het overhangen of omdat de boom bekneld zit met een gebogen stam. Vooral het zagen van stormhout kent daarom grote risico’s en is een vak apart. Het herkennen van hout onder spanning en het toepassen van de juiste technieken helpt de risico’s te verminderen. Daarom hebben wij  een instructiewagen ontworpen waarmee situaties uit de praktijk van zagen onder spanning kunnen worden nagebootst. Wil je hier meer informatie over ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Instructiewagen hout onder spanning

De vraag naar specifieke zaagtechnieken, waaronder zagen onder spanning, is op dit moment hoog. Daarom hebben wij dit jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe instructiewagen die hout onder spanning simuleert. Met deze instructiewagen kan er het hele jaar én op elke locatie gezaagd worden (ook tijdens het broedseizoen).

✓ Simuleren van rechtopstaande stam
✓ Simuleren van duw- en trekspanning
✓ Zagen van stammen onder verschillende hoeken
✓ Voorzien van een onderhoudsstation voor de kettingzaag

Met deze instructiewagen worden situaties uit de praktijk veilig nagebootst. Hierdoor kunnen medewerkers ervaren hoe ze bijvoorbeeld bij stormschade bomen kunnen zagen waarbij het hout onder spanning staat.

Instructiewagen bij de brandweer

Ook bij de brandweer maken ze al gebruik van onze instructiewagen voor zagen onder spanning (bekijk de video hierboven voor een impressie van de training). Zij krijgen vaak te maken met hout onder spanning bij bijvoorbeeld stormen. In onze training leren ze door middel van onze instructiewagen hoe ze het hout na een storm het veiligst kunnen zagen.

Motorkettingzaag training zagen onder spanning

Contact

De kettingzaag cursus: zagen onder spanning

Deze training is speciaal bedoeld voor diegene die de basis werkzaamheden van de kettingzaag al beheersen en speciale zaagtechnieken willen leren om gecontroleerd hout onder spanning te kunnen zagen. Bijvoorbeeld medewerkers die werkzaamheden met stormhout verrichten in plantsoenen en bospercelen, of bij calamiteiten.

Doel

Veilig en verantwoord gebruik maken van de motorzaag bij het zagen van hout onder spanning. Ook leert de deelnemer het herkennen en bewust zijn van de risico’s tijdens het zagen van hout onder spanning.

Voorkennis

De deelnemer beschikt al over een certificaat “veilig werken met de motorkettingzaag basis of NKC 1

Cursus onderdelen

In deze training gaat de deelnemer praktisch aan de slag met verschillende zaagtechnieken die de risico’s aanzienlijk verkleinen. Dit ga je onder andere leren:

  • Hoe je bomen die onder spanning staan kunt vellen
  • Met welke gevaren en veiligheidsmaatregelen je rekening moet houden
  • Hoe je kleine storingen kunt oplossen

Motorkettingzaag training zagen onder spanningMotorkettingzaag training zagen onder spanning

 

 

 

Training zagen onder spanning met onze instructiewagen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

contact BIJDA

Vragen? Neem contact met ons op.

Lees ook meer over onze groen opleidingen, onze minigraver cursus, ons aanbod aan boomverzorger opleidingen, onze kettingzaag cursussen en over ons aanbod boomklim cursussen.

Onze certificaten