Begin dit jaar kregen wij vanuit Weener XL de vraag of wij een training op maat konden maken voor een bijzondere groep in de groensector. Een training om cursisten op een laagdrempelige manier alles over veiligheid in het werkveld te leren. Hiervoor hebben wij de BVO cursus aangeraden en op maat gemaakt.

Met open communicatie, begrip voor de doelgroep en vol enthousiasme zijn we deze uitdaging aangegaan. Lees hier alles over onze aanpak en het resultaat (wat er met een slagingspercentage van 95% zeker mag zijn).

Over Weener XL

Weener XL is hét sociale werk- ontwikkelbedrijf van de Gemeente Den Bosch. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, krijgen bij Weener ondersteuning en hulp bij het vinden van een geschikte baan die bij ze past. Van werk in de schoonmaak, het verpakken van bijvoorbeeld snoep, tot werken in de groenvoorziening.

De unit groen heeft een flinke club rondlopen die op locatie, of in en rondom de gemeente Den Bosch werken. Zij worden daar met veel plezier begeleid door voormannen en werkleiders. Toon Hol is zo’n werkleider bij Weener. Hij zet zich elke dag volop in om de jongens binnen groen te helpen, te motiveren en te ondersteunen in het werk.

VCA certificaat halen is niet haalbaar

Wij spraken Toon Hol over de huidige situatie rondom veilig werken. In de groenvoorziening is VCA de meest gangbare certificering voor veilig werken. Toon liep er tegenaan dat deze groep dat niveau helaas niet kon bijbenen. Om het VCA certificaat te behalen moeten de werknemers kennis hebben van vakgebieden die buiten hun werk in het groen vallen. Daarom maken ze het examen vaak niet goed, terwijl de kennis van hun eigen vakgebied wél goed is.

We hebben 250 man lopen in de groenvoorziening, op allerlei afdelingen met verschillende machines en gevaren. Iedereen moet gewoon goed opgeleid zijn.

Oplossingen door de jaren heen

Lisa Hegeman is opleidingsadviseur binnen Weener. De afgelopen jaren hebben zij en haar collega’s continu nieuwe trajecten opgezet om deze groep goed op te leiden: meerdere opleiders, zelf trainen, andere vormen van VCA, 10 daagse trainingen en mentale trainingen. Uiteindelijk is zij met dit probleem bij BIJDA uitgekomen. Gelukkig hebben wij exact voor deze situatie onze BVO cursus opgericht.

Contact met BIJDA

Over het contact met BIJDA zegt Lisa het volgende: “We zijn uiteindelijk via Globen bij BIJDA terecht gekomen, we hebben toen met twee verschillende partijen een gesprek gehad en hebben voor BIJDA gekozen omdat we een goede klik hadden en ze mooi maatwerk leveren. Ze luisterden echt, waardoor onze eigen ideeën en toepassingen werden meegenomen.

De training is geen vaststaand product, we mochten onze eigen input leveren.

Onze aanpak: maatwerk

Vanuit BIJDA was ons doel om een opleiding op maat te maken, die past bij het wisselende niveau van deze doelgroep. Wij hebben er voor gekozen om te starten met een pilot. Een training Basis Veiligheid Openbare Ruimte (BVO), die werd gegeven aan twee verschillende groepen.

Onze trainer Toon Welbergen begrijpt precies hoe hij met deze doelgroep contact kan maken. Op een laagdrempelige manier brengt hij de lesstof over. Hij laat deelnemers veel over hun eigen persoonlijke ervaringen praten, waar hij oprechte waardering voor heeft. Deelnemers voelen zich daardoor steeds meer op hun gemak en worden echt gemotiveerd om de training te halen.

Het resultaat

Van de 15 deelnemers, hebben uiteindelijk 14 het BVO certificaat gehaald. Een geweldig slagingspercentage van 95%. Natuurlijk hoort daar een echte diploma-uitreiking bij, inclusief taart!

Toon Hol benadrukte daarbij dat een aantal van de jongens heel vaak trainingen hebben gevolgd, die ze steeds niet halen. Dat is keer op keer een teleurstelling en heeft een negatief effect op hun motivatie en zelfvertrouwen. Na het behalen van deze BVO cursus zie je ze gewoon groeien, aldus Toon. Zie hieronder de blije groep met het behaalde BVO certificaat.

Evaluatie

Na de pilot van twee groepen, zijn we samen met Weener om de tafel gegaan voor een uitgebreide evaluatie. Daar kwam naar voren dat steeds een dagdeel les, meer dan genoeg is voor de deelnemers. Ook bleek dat de groepen qua niveau nog iets meer in dezelfde bandbreedte moeten vallen. Mooie actiepunten die we bij de volgende trainingen zeker gaan meenemen.

Bij BIJDA zijn we echt trots op dit soort succesverhalen. Een geweldig resultaat voor de deelnemers én het begin van een mooie samenwerking tussen Weener XL en BIJDA. De eerste 6 vervolgtrainingen voor BVO zijn inmiddels ingepland.

De training is geen vaststaand product, we mochten onze eigen input leveren.

Hebben jouw medewerkers ook moeite met het behalen van hun VCA certificaat? Of ben je benieuwd welke training we voor jou op maat kunnen maken? Neem dan telefonisch contact met ons op, of stuur een e-mail. We denken graag met je mee en kijken samen naar de oplossing die past bij jouw bedrijf.

Help mij ook met een training op maat