De samenwerking met Brandweer Haaglanden is begonnen in 2016 met: “project Woody”. Ook dit jaar hebben we weer een mooi project bij de brandweer verzorgd. In dit klantverhaal lees je alles over Brandweer Haaglanden en de samenwerking met BIJDA.

Brandweer Haaglanden

Brandweer Haaglanden is verantwoordelijk voor negen gemeenten in Nederland, namelijk: Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rijswijk, Midden-Delfland, Westland en Den Haag.

Maarten van Dijk is coördinator Vakbekwaamheid met als specialisme Technische Hulpverlening (THV) bij Brandweer Haaglanden. Hij is verantwoordelijk voor het organiseren van de bijscholing van brandweermannen en -vrouwen. Maarten zorgt ervoor dat de brandweermensen verder worden opgeleid in het specialisme THV. Zelf is hij ook operationeel inzetbaar als bevelvoerder bij een van de vrijwillige kazernes van Brandweer Haaglanden.

 

 

 

 

 

Project Woody

De samenwerking tussen Brandweer Haaglanden en BIJDA is begonnen in 2016 met project Woody. Woody is de zaagcontainer van Brandweer Haaglanden waarmee hout onder spanning kan worden gezet om het daarna te kunnen zagen. Vanuit Brandweer Haaglanden kwam de vraag om een goed motorkettingzaagprogramma op te zetten om de instructeurs van Brandweer Haaglanden op te leiden. BIJDA heeft hiervoor input geleverd en wist een passende training voor Brandweer Haaglanden neer te zetten; project Woody. Maarten vertelde ons dat hij erg tevreden was over de manier waarop wij meedachten over de trainingsmogelijkheden met de zaagcontainer.

BIJDA heeft ons goed geholpen met het opzetten van een training voor onze instructeurs. Alles tot en met de daadwerkelijke uitvoering klopte.

Iedere kazerne binnen regio Haaglanden die een hulpverleningsvoertuig heeft, heeft ook zijn eigen instructeur THV. Bij Brandweer Haaglanden zorgen ze ervoor dat de instructeur THV goed is opgeleid om de rest van de kazerne verder op te leiden. Project Woody zorgde ervoor dat de instructeurs goed waren opgeleid om de andere brandweercollega’s ook te leren zagen.

De vraag vanuit Brandweer Haaglanden

Vanuit de groep van THV-specialisten was de wens uitgesproken om extra getraind te worden op het zagen met de grotere kettingzaag die in alle hulpverleningsvoertuigen liggen. Ook was er behoefte vanuit de groep om extra technieken te trainen over het omgaan met zagen onder spanning. Met deze wens is Maarten bij ons terecht gekomen.

We hebben Jan gebeld met de vraag: “Wat is er mogelijk?” en direct kwam er weer een onwijs leerzame training uit.

We hebben speciaal voor Brandweer Haaglanden een training op maat gemaakt die precies aan de wensen van de groep voldeed. Het programma bestond in de ochtend uit een blok theorie met aansluitend zaagtechnieken die getraind werden op dikke stammen die onder spanning werden gezet met onze instructiewagen zagen onder spanning. In de middag zijn de deelnemers gaan zagen op de Veluwe waar de geleerde technieken konden worden toegepast op grotere bomen.

Over de samenwerking

Wat Maarten in de samenwerking als heel prettig ervaart, is de manier waarop BIJDA heeft meegedacht over het omzetten van een vraag naar een goed en passend programma voor de groep van THV-specialisten. Uiteindelijk heeft Brandweer Haaglanden 14 dagen getraind waarbij ongeveer 75 brandweerlieden weer op de hoogte zijn van de juiste zaagtechnieken bij diverse situaties. De deelnemers hebben de dag als zeer waardevol en leerzaam ervaren.

De manier waarop de trainer Bertram lesgeeft en met de groep bezig is, is heel goed bevallen.

De toekomst

Het plan staat om volgend jaar weer een vervolgcursus motorkettingzaag voor de brandweer te verzorgen. Vakbekwaam blijven is voor de brandweer namelijk een belangrijk onderdeel. Wij kijken er naar uit om meer trainingen op maat voor Brandweer Haaglanden te maken.

Motorkettingzaag samenwerking Brandweer Haaglanden Motorkettingzaag samenwerking Brandweer Haaglanden

 

Ben je ook benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan telefonisch contact met ons op 026 – 370 03 10of stuur ons een bericht. We denken graag met je mee en kijken samen naar de training die het best past bij jouw organisatie.